Empik #premieraonline Sami Tamimi i Tara Wigley
Sami Tamimi i Tara Wigley – czwartek, 12 listopada, godz. 18:00
Sami Tamimi i Tara Wigley, autorzy książek „Jerozolima” oraz „Ottolenghi PROSTO” powracają z nową porcją przepisów i inspirujących historii. Podczas spotkania autorskiego online, które poprowadzi Justyna-Dżbik Kluge, zdradzą sekrety palestyńskiej kuchni.
„Palestyna. Książka kucharska” (Wydawnictwo Filo) to list miłosny do Palestyny. Jej kuchnia, produkty, historia, przyszłość i ludzie tworzą barwny kalejdoskop uchwycony w ponad 110 przepisach i opowieściach. Sami i Tara zapraszają w podróż po Betlejem, Wschodniej Jerozolimie, Nablusie, Hajfie, Akce, Nazarecie, Galilei i Zachodnim Brzegu. Każdy region to odrębna, jedyna w swoim rodzaju kulinarna opowieść. Książka stanowi mieszankę potraw tradycyjnych i współczesnych. Zawiera przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, przystosowane do dzisiejszych kuchennych realiów, a także zupełnie nowe, będące owocem spotkań autorów z rolnikami i producentami żywności w całej Palestynie.
Interaktywne transmisje odbywają się na stronie Facebook.com/empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe jest zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Wszystkie spotkania tłumaczone są na język migowy.
Empik/Zdjecie główne: Empik